SPORTEN MET WARM WEER

Algemene tips

Start niet te snel zodat je lichaam aan de warmte kan wennen. Als je goed eet en drinkt en weet wat je doet, is er niks aan de hand. Gewoon minder hard, minder gek en minder veel. Water over het hoofd gooien of een natte handdoek in de nek leggen, koelt goed af. Ook kun je je shirt nat maken. 
Download de EHBO-app van het Rode Kruis. Daarin wordt uitgelegd hoe jij jezelf of anderen kan helpen mocht dat nodig zijn.

Eet- en drinktips
Drink ongeveer 1,5 keer zoveel vocht als dat je zweet verliest (circa 1 liter per uur). Drink altijd grote slokken per keer;
Water (hypotoon) is af te raden omdat het voor verdunning van het bloed zorgt. Om de energievoorraad, zout en mineralen op peil te houden, zijn isotone drankjes het beste. Isotone drank is water met een hoeveelheid opgeloste deeltjes (zout en suiker) die overeenkomt met iemands ‘lichaamswater’. Gewoon water bevat amper opgeloste deeltjes. Het voordeel van isotone drank is dat het snel (samen met de ingenomen voeding!) wordt opgenomen. Isotone sportdranken zijn te herkennen aan de vermelding ‘isotoon’ op het etiket en aan de hoeveelheid koolhydraten (4-8 g/100 ml) en natrium (400 mg/100ml). 

Frequent kleine slokjes prikkelt de maag minder goed, waardoor de maagontlediging trager is;
Het lichaamsgewicht mag maximaal 1-2% gedaald zijn na inspanning;
Je urineproductie moet voldoende zijn (minimaal 1,5 liter per dag);
De vochtbalans in je lichaam kun je controleren aan de hand van de kleur van je urine. Is je urine helder van kleur, dan is de vochtbalans goed. Donkere urine wijst op enige mate van uitdroging en is een aanwijzing dat extra drinken nodig is.
Een andere manier om de vochtbalans te controleren is om jezelf voor en na een wedstrijd of training te wegen. Een gewichtsverlies van slechts 3% (twee liter vocht voor iemand van 70 kilogram) zorgt al voor een forse daling van de prestatie.
Bij een inspanning korter dan 45 minuten is drinken tijdens inspanning niet nodig. Vanzelfsprekend dient wel in de uren vóór de inspanning voldoende gedronken te zijn.
Extra zout innemen tijdens het sporten heeft geen effect. Wel koolhydraten en energievolle producten eten (brood, mueslirepen, bananen, ontbijtkoek en rozijnen), maar dat moet je ook doen als het wat kouder is.

Kleding / bescherming

> Smeer je goed in! Kies een zonnebrandcrème die UVB- en UVA-straling tegenhoudt. Om goed overtollige lichaamswarmte kwijt te kunnen, is de juiste kledingkeuze van cruciaal belang. Zorg er daarom voor dat je niet bezuinigt op kleding, maar gebruik maakt van kwalitatief hoogwaardige kleding.
> De volgende tips komen hierbij van pas:
> Kleed je niet te warm en kies kleding die de verdamping van zweet zo weinig mogelijk beperkt. Gebruik dus ‘ademende’ kleding
> Witte kleding heeft de beste weerkaatsing van warmte uit de omgeving, in tegenstelling tot zwarte kleding. Witte kleding heeft dus de voorkeur.
> Bescherm je hoofd en nek wanneer blootstelling aan direct zonlicht onvermijdelijk is (helm, hoofddoek). Voor fietsers: de helm heeft gaten voor een optimale luchtstroom binnen de helm.
> Gebruik het liefst een zonnebril om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht.
> Extra kleding dragen in de training in voorbereiding op wedstrijden in hitte kan je helpen bij de preacclimatisatie.

De medewerkers van Sportsworld helpen je graag!

Sportsworld
Cruquiusplein 12
2142 EV Cruquius
023 548 11 00
www.sportsworld.nl

Nog meer inspiratie & tips

My Lovely Home BLOG Cruquius

Laat je inspireren door de bloggers van My Lovely Home!

Lees meer
KEUKENGEWOONTES ANNO 2018 Kvik

Welke keukenmachines zijn onmisbaar en hoe brengen we de tijd in de keuken eigenlijk door? Dat en nog veel meer heeft Kvik haar klanten gevraagd. 

Lees meer
15 september: Werk aan de winkel! Cruquius

Werk aan de winkel! Help op zaterdag 15 september van 12.00 tot 16.00 uur de klusjesmannen op de Boulevard.

Lees meer